Bordeaux - Stadswijn 2019

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Bordeaux

Frankrijk
Frankrijk - Château La Croix Montlabert - Saint-Emilion Grand Cru

Frankrijk - Château La Croix Montlabert - Saint-Emilion Grand Cru

In de geur rode bessen en kersen. In de smaak wat zwarte kersen en wat kruidig.
Een echte topwijn. Moet ook wel als de buurman Cheval Blanc is (prijs per fles meer dan 1000 euro).

Samenstelling: Cabernet Frank, Merlot
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 16-18 graden

Voor bij gegrild vlees of boeuf bourguignon.

Prijs per fles: € 25,00 - Doos van 6 flessen: € 150,00.

€ 25,00 Toevoegen
Frankrijk - Château Beauregard - Pomerol

Frankrijk - Château Beauregard - Pomerol

Een sappige en intense aanzet in de mond. De tannines zijn rond en rijk. Een gesofisticeerde wijn die een moderne en klassieke stijl weet te combineren.

Pomerol is één van de meest begeerde wijnappellaties ter wereld. De unieke combinatie van klei, keien (Graves de Gunz) en de kalkrijke ondergrond zorgt ervoor dat men hier de meest geraffineerde wijnen op basis van merlot kan maken.

Bewaarpotentieel: 2020/2030
Afsluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 18-20 graden

Voor bij gegrild vlees of boeuf bourguignon.

Prijs per fles: € 55,50

Deze maand kunnen de wijnen en champagne van de actielijst ook per fles worden besteld.

€ 45,00 Toevoegen
Frankrijk - Thomas Barton - Graves Blanc

Frankrijk - Thomas Barton - Graves Blanc

Mooi exotisch, fijne houttoets, iets vanille en kruisbes. Mooie zuren, heel gelikt. Een echt mooi glas droge witte Graves.

Samenstelling: Sauvignon Blanc, Sémillon
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 8-10 graden

Heerlijk bij een zeebaars of zalm.

Doos van 6 flessen.

€ 68,00 Toevoegen
Frankrijk - Thomas Barton - Medoc

Frankrijk - Thomas Barton - Medoc

Heerlijk verleidelijk en zacht. Een romige stevige wijn met goede zuren die modern en fris overkomt.

Samenstelling: Cabernet Sauvignon, Merlot
Sluiting: Kurk
Serveertemperatuur: 16-18 graden

Past prachtig bij een risotto met paddenstoelen of een goede steak.

Doos van 6 flessen.

€ 70,00 Toevoegen

Bordeaux
Bordeaux is 's werelds beroemdste gebied voor rode wijnen en misschien wel voor wijn in het algemeen. Het is groot - met even veel wijngaarden als in heel Duitsland of Zuid-Afrika - en het heeft grandeur. Grootse wijnen komen er van grootse châteaux die meer op kastelen dan op boerderijen lijken. En uit vatenkelders waar strak geordende rijen barriques met honderden tegelijk in bijna gewijde stilte liggen te rijpen. Trefwoord:stijl.
Rode Bordeaux van topchâteaux is de verzamelaarswijn bij uitstek. Zij hebben de status van Grand Cru Classé, een bijna magische benaming. (Zie de paragraaf Crus). Dit soort wijnen komt vooral uit de gemeentes in de Haut-Médoc: Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. Handelsmerk van diezelfde Médoc zijn de dikke kiezellagen, arm en met een uitstekende drainage. Idem dito in Pessac-Léognan in de Graves. Topwijnen komen eveneens uit Saint-Emilion en Pomerol. In Médoc en Graves maakt men ze meestal met cabernet sauvignon als belangrijkste component. Merlot en in mindere mate cabernet franc zorgen voor aanvulling. In Saint-Emilon en Pomerol domineert de merlot. Daardoor zijn die wijnen in de regel wat soepeler dan de strenge Médocs. Het assembleren heeft als grote voordeel dat men wat speelruimte heeft bij het corrigeren van eventuele problemen in moeilijke jaren.
Bordeaux is overigens heel veel meer dan enkel grote namen. Het telt vele duizenden petits châteaux in zogenaamde 'tweederangs' appellations. Op papier althans, want heel wat van die bedrijven laten zien over welk een potentieel die appellations beschikken. Zie het betere werk uit Fronsac, Côtes de Bourg, Côtes de Blaye, Côtes de Francs, Côtes de Castillon, Premières Côtes de Bordeaux etc. En in de Médoc zijn er nog de crus bourgeois. Uit Moulis, Listrac, de Bas-Médoc. Het aanbod aan goede wijnen in Bordeaux is eigenlijk onuitputtelijk.
Bordeaux is ook veel meer dan rood alleen. Het produceert ook grote hoeveelheden witte wijn. Droog en zoet. De droge komt van sauvignon en sémillon, met als paradepaardjes de op hout vergiste Crus uit Pessac-Léognan. Voor het iets minder prestigieuze, modern op staal gevinifieerde werk tekent Entre-deux-Mers. Zoete Bordeaux in onovertroffen vorm komt uit Sauternes. De combinatie sémillon-botrytis resulteert daar in fantastisch rijke wijnen met als onbetwiste nummer 1 Château d'Yquem. Vloeibaar goud.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu